Datering
Maker Petrus Regout

3-delig theeservies van Engels aardewerk (imitatie van blauwkleurige Jasper Ware).

3-delig theeservies van Engels aardewerk (imitatie van blauwkleurige Jasper Ware). De decoratie bestaat uit witte, op het aardewerk aangebrachte motieven. Het servies is incompleet en bestaat uit: 1 theepot, 1 melkkan en 1 suikerpot.
Tjitske van Rijs-Tiersma (Kubaard 31 oktober 1913 - Sneek 16 januari 2005) legateerde het servies. In haar werkzame leven was zij onderwijzeres. Sinds 22 juli 1957 weduwe van drs. Jan Brechtus van Rijs. Zijn vader, Jan van Rijs, schoonvader van Tjitske van Rijs-Tiersma was predikant te Tjerkwerd (1897-1933).
Literatuur: - Zie de documentatiemap, Rijs-Tiersma, Tjitske van. - Kalma, J.J. Naamlijst der Friese Hervormde Predikanten (1880 - 1959), Leeuwarden 1959, p. 120. - A. Polling, Maastrichtse Ceramiek (Lochem, 1980). - Vugt, Thijs van, "Verzet tegen kinderarbeid 19de eeuw. De werkplaats uit, de school in. Leren, rondlopen of werken? De fabrieken van Regout en het Boschstraatkwartier-Oost in Maastricht tussen 1829 en 1904 en kinderarbeid rond 1880", in: Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie, deel 63 (2009). - A. Polling, Maastrichtse ceramiek. Merken en dateringen, (De Tijdstroom Lochem/Poperinge 1980), p. 20 en 68. (P-140).

Identificatie
Titel
3-delig theeservies van Engels aardewerk (imitatie van blauwkleurige Jasper Ware).
Objectnummer
FSM-2005-087
Objecttype
 • Serviezen
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
 • Theepotten
  Afgedekte potten voor het laten trekken en serveren van thee, met tuit en handvat en soms met voetjes. Te onderscheiden van 'theeketels' die een hengsel als handvat en een brede, platte onderkant hebben en worden gebruikt om water in te verwarmen waar thee van wordt gezet. (AAT-Ned)
 • Melkkannen
  Te gebruiken voor houders bedoeld om melk te bevatten en te serveren, vooral voor middelgrote kannen met een handvat en een tuit of schenkopening, soms ook voorzien van een deksel; gewoonlijk gemaakt als onderdeel van een theeservies; oorspronkelijk uit het begin van de 18de eeuw. Gebruik ‘roomkannen’ voor houders, meestal kleine kannen, voor het bewaren en serveren van room. (AAT-Ned)
 • Suikerpotten
  Potten met deksels voor het bewaren en serveren van suiker; worden vaak gemaakt als set met één of twee theebusjes. Soms bevatten ze een suikerschep voor het opdienen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020231
Werk
Hoogte
10.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Petrus Regout
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
 • Porselein
  A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden