Datering

Theeservies

In menig pronkkastje stond goudsteen- en zilversteenaardewerk te glimmen. Het glom net zo mooi als echt goud of zilver. Volgens overlevering namen de vissers dit aardewerk mee van hun reizen naar Engeland.

Uitgebreide beschrijving

Genummer a t/m f: a: standring, gedrukt eivormige lichaam, vlakke schuine rand aan zijde van sterk gebogen tuit die afloopt in de richting van gegolfd oor. Versiering: zilverluster. b:deksel (mist)? c: geprofileerde voet, bol trechervormige buik, brede lip. Gegolfd oor. Versiering: zilverluster. d: concaaf conische voet met verdikte rand, half bolvormige kom. Versiering: zilverluster. e: standring, half ellipsoïdische kom met verticale profilering, sterk gegolfde rechte rand. Versiering: zilverluster. f: vlak gewelfde dekst met profilering die zich contrentreerd rond zegelvormige knop.

Identificatie
Titel
Theeservies
Objectnummer
006905
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • theeservies
  Groepen van bij elkaar passend eetgerei, in verschillende maten, voor het bereiden en serveren van thee ; inbegrepen kunnen zijn koffiepot, kop en schotels, dessertborden. (AAT-Ned)
 • serviesgoed
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4723
Werk
Breedte
19.0 cm
Hoogte
13.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • kleiproduct
 • glazuur
  Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 februari 1961
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden