Datering
Maker Klaas Dijkstra

Plaquette met voorstelling van de motorpraam van aardappelhandelaar W. Wieringa te Sneek.

Plaquette. Gedreven en gegraveerde voorstelling van een motorpraam. De praam draagt de naam "THOMAS". Voorts op de boeg "motorboot 18 ton". De lading van de praam is afgedekt met een kleed. In het achterschip de overkapping van de motor en een liggend stuurrad. Boven en onder de voorstelling de jaartallen 1903 en 1928. Langs de buitenrand van de koperplaat een parelrand.
De plaquette is gemaakt door koperslager Klaas Dijkstra te Sneek. In 1928 bestond de aardappelhandel van Thomas Wieringa, gevestigd aan de Singel te Sneek, 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan is deze plaquette gemaakt. De schenkster was de vrouw van Thomas Wieringa. In 1914 startte koperslager Klaas Dijkstra (1895-1969) in zijn ouderlijk huis in de Kloosterdwarsstraat een eigen atelier. Hij had zijn ervaring opgedaan bij de bekende zilversmid Thijs de Haas. Het bedrijf groeide snel en het personeelsbestand groeide naar 22 personen waaronder zijn broers, zuster en vader. Een belangrijke klant was Douwe Egberts, die producten van Dijkstra aanbood voor koffie- en theepunten. Deze voorwerpen werden gemerkt als “Friesche Koper Kunst” waardoor zij te onderscheiden waren van de in opdracht vervaardigde stukken. In 1929 kelderde de economie en daarmee de vraag naar koperen luxe-artikelen. Ook Douwe Egberts nam geen producten meer af. Klaas verliet het bedrijf en zijn broers Piet (1896-1966)en Sander (1901-1940) Dijkstra namen in 1937 het afgeslankte bedrijf over. Zij merkten hun voorwerpen met het merk “P&S Dijkstra” Na de dood van Sander in 1940 ging Piet Dijkstra verder met de uit het eigen bedrijf afkomstige ciseleur Hendrik Ferwerda. In 1944 kwam Jan Dijkstra (1928-2005) in dienst bij zijn vader Piet. Later nam hij de zaak over. Jaarlijks werd er o.a. door hem een koperen koekepan gemaakt voor de Sneker Panschipper.

Identificatie
Titel
Plaquette met voorstelling van de motorpraam van aardappelhandelaar W. Wieringa te Sneek.
Objectnummer
FSM-2004-125
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019358
Over
Onderwerpen
 • Pramen
  Een gestrekt, plat binnenschip met vlakke bodem dat vanaf de middeleeuwen veel in Noord-Europa werd gebruikt. (AAT)Gestrekt plat binnenschip met vlakke bodem. dat vooral in de Nederlanden werd gebruikt. Varianten met eigen kenmerken zijn vaak naar de bouwplaats vernoemt (Hoogeveense praam, Drentsepraam enz.).
 • Sneek
 • Aardappelen
  De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. (Wikipedia)
Werk
Hoogte
15 cm
Lengte
19 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Klaas Dijkstra
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden