Datering
Maker Klaas Dijkstra

Plaquette met voorstelling van de woning van D. Nauta aan de Kruizebroederstraat te Sneek.

Plaquette. Gezaagde en geciseleerde koperplaat. Voorstelling van een huis aan de Kruizebroederstraat te Sneek. Op de begane grond twee ramen en twee deuren. Naast de deuren kwart-ronde hekwerken. Op de tweede etage vier ramen. Achter de koperplaat zwart fluweel. Het geheel is ingelijst. Achterop een etiket: 'Het Friesche Kunst Huis, Koperkunst (...) Klaas Dijkstra Sneek'.
Het afgebeelde pand staat aan de Kruizebroederstraat 14 te Sneek. D. Nauta was er gevestigd met een kuiperij in de achtertuin (grenzend aan de Prins Hendrikkade). De plaat is door Klaas Dijkstra vervaardigd naar een foto, die is opgenomen in de fotocollectie van het museum. De plaquette is in 1998 opgeknapt door Jan Dijkstra te Sneek. In 1914 startte koperslager Klaas Dijkstra (1895-1969) in zijn ouderlijk huis in de Kloosterdwarsstraat een eigen atelier. Hij had zijn ervaring opgedaan bij de bekende zilversmid Thijs de Haas. Het bedrijf groeide snel en het personeelsbestand groeide naar 22 personen waaronder zijn broers, zuster en vader. Een belangrijke klant was Douwe Egberts, die producten van Dijkstra aanbood voor koffie- en theepunten. Deze voorwerpen werden gemerkt als “Friesche Koper Kunst” waardoor zij te onderscheiden waren van de in opdracht vervaardigde stukken. In 1929 kelderde de economie en daarmee de vraag naar koperen luxe-artikelen. Ook Douwe Egberts nam geen producten meer af. Klaas verliet het bedrijf en zijn broers Piet (1896-1966)en Sander (1901-1940) Dijkstra namen in 1937 het afgeslankte bedrijf over. Zij merkten hun voorwerpen met het merk “P&S Dijkstra” Na de dood van Sander in 1940 ging Piet Dijkstra verder met de uit het eigen bedrijf afkomstige ciseleur Hendrik Ferwerda. In 1944 kwam Jan Dijkstra (1928-2005) in dienst bij zijn vader Piet. Later nam hij de zaak over. Jaarlijks werd er o.a. door hem een koperen koekepan gemaakt voor de Sneker Panschipper.

Identificatie
Titel
Plaquette met voorstelling van de woning van D. Nauta aan de Kruizebroederstraat te Sneek.
Objectnummer
FSM-1997-248
Objecttype
  • Plaquettes
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005844
Over
Onderwerpen
  • Sneek
  • Kruizebroederstraat
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
25.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Klaas Dijkstra
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden