Datering
Maker Onbekend

Driehoekige kist met het opschrift "Anno Jelle Feikes 1764".

Kist. Driehoekig van vorm. Scharnierend deksel. In het deskel een sleutelgat. Het slot ontbreekt. De kist is aan de buitenkant beschilderd met krul- en bloemversieringen. In het midden van het deksel een bloemenvaas. Daaronder het opschrift "Anno Jelle Feikes 1764". In de binnenkant van het deksel is met een kraspen de naam "Dirk van der Veer" ingekerfd.
Mogelijk is de kist gebruikt voor het opbergen van een driekante steek die door mannen in de omgeving van Hindeloopen gedragen werd. Het is echter ook niet geheel uit te sluiten dat de kist is gebruikt voor het opbergen van een sextant. De hoogte van de kist en de beschildering maken dit echter niet zeer waarschijnlijk. De kist zou afkomstig kunnen zijn van Ameland. Bij de naamgeving van 1811 komt er een Jelle van der Veer voor in Bolsward. Hij is weduwnaar. Jelle Tomas van der Veer is in 1755 geboren te Gaast (WON) en overleden in Bolsward. Hij trouwde in 1778 te Workum (hervormd en katholiek) met Sjeuke Pieters. In 1811 woonden bij hem in huis zijn kinderen Idske (geboren Molkwerum), Thomas, Marike, Pietje, Boukje en Tietje en ook een kleinkind Elske van 11 weken. Het is niet bekend of hij de Dirk van der Veer is, die zijn naam in het deksel heeft gekrast. De plaatsnamen Gaast, Workum en Molkwerum zouden in verband te brengen zijn met de beschildering. De naam Jelle Feikes is in de Quatisatiekohieren van 1749 niet terug te vinden. Wel is de naam Jelle Feikes te koppelen aan Workum. Daar trouwde op 16 dec. 1714 Jelle Feikes met Fetje Sierds. Maar het blijft gissen.

Identificatie
Titel
Driehoekige kist met het opschrift "Anno Jelle Feikes 1764".
Objectnummer
FSM-2003-244
Objecttype
  • Sierdozen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019147
Over
Onderwerpen
  • Volkskunst
    Volkskunst is kunst die gemaakt is door anonieme personen, zonder een artistieke bedoeling.Naast de grote kunststromingen zijn er in alle landen en in alle tijden ook steeds gewone mensen bezig geweest met kunst. Deze kunst heeft niet het commerciële of artistieke niveau van de grote meesters, maar de intentie is eerlijk en plichtbewust. Volkskunst is doorgaans soberder uitgewerkt, maar toch zeer in trek bij verzamelaars.
  • Ameland
Werk
Hoogte
14 cm
Lengte
40 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden