Datering
Maker Onbekend

Naambord met het opschrift 'fen Makkum'.

Naambord. Rechthoekig van vorm. De korte zijden zijn versierd met halve cirkels. Binnen een profiel het opschrift 'fen Makkum'. De letters zijn verdiept en zilverkleurig geschilderd.
Het naambord is afkomstig van een schip van de familie Politiek te Makkum. De naam van het schip is onbekend.
literatuur: - Catalogus Scheepssier in Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 122

Identificatie
Titel
Naambord met het opschrift 'fen Makkum'.
Objectnummer
FSM-1988-539
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010821
Over
Onderwerpen
  • Scheepsnamen
Werk
Breedte
cm
Hoogte
4.1 cm
Lengte
34.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA