Datering
Maker Onbekend

Geëmailleerd naambord van beurtschipper Joh. de Boer uit Workum.

Geëmaileerd naambord van Joh. de Boer. Witte ondergrond met zwarte kapitale letters. Opschrift: 'Joh. de Boer / Beurtveer / Workum - Franeker - Harlingen'. In de hoeken vier schroefgaten.
Het naambord is afkomstig van Joh. de Boer die een beurtdienst onderhield tussen Workum, Franeker en Harlingen. Zijn ouder waren Bauke de Boer en Hielkjen van der Ark (wiens portretten geïnventariseerd zijn onder nr. 1993-246). Johannes de Boer is in Workum geboren op 9 okt. 1900 en aldaar overleden op 13 aug. 1968. Hij was de laatste die de beurtdienst onderhield tussen Workum, Franeker en Harlingen. In de periode 1940-1952 werd hij daarbij geholpen door zijn zoon Bouke en Jan. In 1952 nam transportbedrijf Van de Akker uit Workum de dienst over per auto. De dienst bestond sinds 1819: Bouke Jans (1774-1829), Theodorus Boukes de Boer (1816-1909), Bouke de Boer (1866-1937) en Johannes de Boer (1900-1968).

Identificatie
Titel
Geëmailleerd naambord van beurtschipper Joh. de Boer uit Workum.
Objectnummer
FSM-1993-247
Objecttype
  • Naamborden
    1. Algemene benaming voor paneel aan de muur van kerk of kerkelijke ruimte waarop de namen zijn gecalligrafeerd van bijvoorbeeld predikanten, geestelijken, kerkelijke ambtenaren, regenten of broederschapsleden, met toevoeging van de jaartallen van hun ambtstermijn. Ook borden met namen van wezen, jongelingen etc. Zijn de namen gecalligrafeerd op perkament of papier, gebruik dan de term: naamlijst. 2. Bord bij de ingang van de kerk, waarop de naam van de kerk en de tijden van de diensten te lezen zijn. Op dit bord zitten soms richels waartussen smalle bordjes worden geschoven met de naam van de dienstdoende predikant. (Religieus Erfgoedthesaurus)Houten bordje of plankje met een naam, bijvoorbeeld van de predikant die de komende zondag dienst zal doen. Deze naambordjes worden bewaard in een naambordjeskist. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008377
Over
Onderwerpen
  • Beurtvaart
    Binnenvaartverbindingen onderhouden door bij toerbeurt varende schippers; in de 2e helft van de 19e eeuw werd de uitdrukking gebruikt voor de vaste binnenvaartdiensten, ook als deze door één schip of door een enkele rederij werden onderhouden. (Maritieme Encyclopedie)
  • Workum
Werk
Breedte
cm
Hoogte
12.0 cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA