Datering
Maker Onbekend

Insigne met het opschrift 'STOOMVAARTDIENST'.

Insigne. Ovaal van vorm. Met afbeelding van een anker, pijl en fakkel en het opschrift 'STOOMVAARTDIENST'.
Het betreft het petembleem model 1844 voor het personeel van de stoomvaartdienst. Bij Zijner Majesteits besluit van 20 augustus 1844 no 80 artikel 30 werd omschreven dat : 'In de gewone dienst zal door de machinisten en machinist-leerlingen, een blaauwe lakensche pet gedragen'worden, naar het model bij de Marine in gebruik, doch zonder uitmonstering, dan een langwerpig rond geel metalen plaatje van voren, waarop een pijl met eene vlammenden toorts gekruist en om den rand het woord stoomvaartdienst zal gegraveerd zijn. Door de vuurstokers zal in deze dienst de gewone blaauwe wollen muts gedragen worden.'. In een heruitgave van het besluit in 1858 werd ook een afbeelding van het embleem bijgevoegd. (aanvulling 15-08-2013)

Identificatie
Titel
Insigne met het opschrift 'STOOMVAARTDIENST'.
Objectnummer
FSM-1976-349
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000325
Over
Onderwerpen
  • Stoomvaart
    Scheepvaart met behulp van stoomboten; stoomvaartlijn.
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA