Datering
Maker Jan Pereboom

Jan Pereboom, Leeuwarden - Gildelepel van het schippersgilde te Joure.

Gildelepel met ovale bak en platte steel met accoladevormig einde, aan de bak bevestigd met een rattenstaart. Achterop de steel het wapen van Haskerland. Erboven het jaartal 1765 en eronder het opschrift "G S J".
De bak is opvallend klein. Het opschrift G S J staat waarschijnlijk voor Gilde Schippers Joure. Ook het wapen van Haskerland wijst in die richting. Over deze lepel is gepubliceerd door D.A. Wittop Koning. Hij schreef dat van deze lepel drie exemplaren bekend zijn: twee in particulier bezit en één in de collectie van het Openluchtmuseum te Arnhem. De nu verworven lepel is vreemd genoeg dezelfde als die is afgebeeld in de het artikel van Wittop Koning, en waar bij staat dat het de lepel van het Openluchtmuseum is. Als dat het geval is, dan is de lepel kennelijk uit de collectie van dat museum onttrokken. Het schippersgilde Joure is in 1749 opgeheven en omgezet in een schipperscompact.
Jan Pereboom. Gedoopt te Leeuwarden 28 maart 1725. Zoon van Rijckelt Jansz. Peereboom (koster van de Jacobijnerkerk en de Galileeërkerk) en Auckjen van Loo. Trouwde in 1765 met Anna Weidema. Meester te Leeuwarden in 1751. Begraven op 30 jan. 1805 in de Westerkerk te Leeuwarden.
literatuur: - D.A. Wittop Koning, "Zilveren lepels van gilden en schutterijen uit de zeventiende en achttiende eeuw" in: Antiek 16 (1981/1982) pp. 239-252.

Identificatie
Titel
Jan Pereboom, Leeuwarden - Gildelepel van het schippersgilde te Joure.
Objectnummer
FSM-2001-304
Objecttype
  • Gildelepels
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017738
Over
Onderwerpen
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
  • Joure
  • Haskerlân
  • Schippersgilden
    Beroepsvereniging van schippers vanaf de middeleeuwen tot de Franse revolutie die de betrekkingen van de (binnen)schippers onderling en met derden regelde, de arbeidsvoorwaarden, beurtrollen, vrachtprijzen, het monsteren enz. bepaalde en ook rechtspraak had over alles wat de (binnen)scheepvaart betrof; de gilden die in de 19e eeuw herleefden genoten geen enkel voorrecht meer en worden beschouwd als een sociale vereniging zonder economische of politieke macht.
Werk
Breedte
4.7 cm
Lengte
19.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Pereboom
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden