Datering
Maker Onbekend

Eén van zes koperen begrafenisschilden van het klein-schippersgilde van Sneek.

Eén van zes koperen begrafenisschilden van het klein-schippersgilde van Sneek. De schilden zijn beschilderd: een voorstelling met een goudkleurige kaderrand. De voorstellingen: -a- zandloper, voortbewogen door een witte vlerk en een vleermuisvleugel. -b- Doodskop met gekruiste beenderen. -c- smakschip in volle zee met sprietzeil -d- smakschip in volle zee met sprietzeil -e- smakschip in volle zee met sprietzeil -f- smakschip in volle zee met gaffelzeil en op het boeisel het jaarral 1774.
De schilden werden door het kleinschippers-gilde van Sneek gebruikt bij begrafenissen van leden van het gilde. De schilden werden dan aan de baar gehangen. De schilden waren aanwezig op de Historische Tentoonstelling van 1877 te Leeuwarden. Er was toen sprake van een zevende schild van papier met daarop afgebeeld een anker, twee Jacobsschelpen en het jaartal 1687. Ze waren in het bezit van de Gemeente Sneek. De schilden zijn in 1988-1989 gerestaureerd door Wil Werkhoven te Amsterdam.
literatuur: - Gids Historische Tentoonstelling van 1877, nr, 225-15 - Sneeker Nieuwsblad 17 feb. 1948 - De Aanzegger, 1996, p. 30

Identificatie
Titel
Eén van zes koperen begrafenisschilden van het klein-schippersgilde van Sneek.
Objectnummer
FSM-J-119-E
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025801
Over
Onderwerpen
 • Zandlopers
  Instrument voor tijdsbepaling. In protestantse kerken kan men ze aantreffen in een houder aan de preekstoel. Ze hielden de welbespraakte dominees bij de les in de tijden dat deze soms uren bleven preken. In de kloosters waar horloges niet waren toegestaan werden wel zandlopers gebruikt, bijvoorbeeld in de cel en de spreekkamer. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Smakschepen
 • Sneek
 • Schippersgilden
  Beroepsvereniging van schippers vanaf de middeleeuwen tot de Franse revolutie die de betrekkingen van de (binnen)schippers onderling en met derden regelde, de arbeidsvoorwaarden, beurtrollen, vrachtprijzen, het monsteren enz. bepaalde en ook rechtspraak had over alles wat de (binnen)scheepvaart betrof; de gilden die in de 19e eeuw herleefden genoten geen enkel voorrecht meer en worden beschouwd als een sociale vereniging zonder economische of politieke macht.
 • Gilden
  Verwijst naar gezworen fraterniteiten, broederschappen of verenigingen, gevormd voor de wederzijdse steun en bescherming van de leden of de behartiging van beroepsmatige belangen. In de kunst en aanverwante vakgebieden verwijst de term naar verenigingen van kunstenaars, handwerksmannen, ambachtslieden of handelaren, die hun bloeitijd kenden in Europa tussen de 11de en 16de eeuw en in die periode een belangrijk onderdeel vormden van de economische en sociale structuur. De meeste gilden hadden betrekking op een bepaalde stad. Gilden waakten meestal over de opleiding, de productienormen en het welzijn van hun leden. Gilden verschaften ook aanzienlijke steun aan de kunsten. (AAT)
Werk
Breedte
36.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
45.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden