Datering
Maker Fa. D.G. Minkema

Een half paar Friese kinderschaatsen van het merk D.G. Minkema, Easterlittens.

Een half paar kinderschaatsen. Friese schaats. Lange platte hals, versierd met een ruitvormig knopje. Volledig montuur zonder veters. Op de voetstapel is te lezen 'SYBRANDY'. Opvallend is dat de achterkant van de schenkel niet met een schroef (prop) is vastgezet op de voetstapel, maar met een prop.
De schenkel wijkt af van andere schenkels aan kinderschaatsen: de schenkel is niet met een bout (prop) aan de voetstapel bevestig maar met ijzerdraad en het ingeslagen merk is niet compleet en bovendien excentrisch geplaatst. De verklaring ervan is dat de schenkel is gemaakt voor een normale schaats en later is afgekort om er een kinderschaats van te kunnen maken. Durk Gerrits Minkema (1825-1887) vestigde zich in 1852 vanuit Heerenveen in de smederij van Heere Westra te Easterlittens. Net als zijn voorganger maakte hij daar ook schaatsijzers voor Keimpe en later Abraham Hoekstra te Wergea. Ook bracht hij schaatsen onder eigen merk op de markt. Minkema was een bekwaam smid die met schaatsen en ander smeedwerk veel prijzen behaalde op nijverheidstentoonstellingen. Rond 1884 namen zijn zoons Durk (1859-1927) en Hans de zaak over. Durk richtte zich op de schaatsen en Hans op het andere smeedwerk. Ze bleven gebruik maken van het merk van hun vader. In 1898 begon Hans Minkema een smederij in Sneek. In 1904 werd een nieuwe fabriek in Easterlittens ingericht. Er werkten 12-14 man personeel en er werd gebruik gemaakt van machines. In mei 1920 sloot het bedrijf.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) pp. 104-107.

Identificatie
Titel
Een half paar Friese kinderschaatsen van het merk D.G. Minkema, Easterlittens.
Objectnummer
FSM-1995-504
Objecttype
 • Friese schaatsen
 • Kinderschaatsen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014656
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
26.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Fa. D.G. Minkema
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden