Datering
Maker Batavus

Een paar kinderschaatsen van het merk IISNOCHT.

Een paar kinderschaatsen, Friese doorlopers. Met compleet montuur. Het etiket is nagenoeg weggesleten.
De merken IIsnocht en Armada werden gebruikt door een aantal schaatsenmakers in Friesland: Tjitze Nijdam in Akkrum, Batavus in Heerenveen, W. Zandstra in Sneek en Zweitse Planting in IJlst. Toen Batavus in 1955 de productie van schaatsen stopte nam W. Zandstra in Sneek de schaatsenvoorraad over. Daarmee werd hij ook eigenaar van de merken IISNOCHT en ARMADA. Tjitze Nijdam maakte tot 1983 schaatsen voor Zandstra die waren voorzien van deze merken. Ook Zweitse Planting leverde schaatsen van deze merken - al dan niet via Nijdam in Akkrum - aan Zandstra in Sneek.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese Schaatsenmakers (Franeker, 1994) pp. 76, 95-96, 119, 145-146.

Identificatie
Titel
Een paar kinderschaatsen van het merk IISNOCHT.
Objectnummer
FSM-1988-768
Objecttype
 • Friese doorlopers
 • Kinderschaatsen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013300
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Batavus
 2. W.T. Zandstra
 3. Tjitse Nijdam
 4. Zweitse Planting
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden