Datering
Maker T. Faber

Een paar Friese kinderschaatsen van het merk T. Faber, Beetsterzwaag.

Een paar kinderschaatsen. Friese schaatsen. Volledig montuur. platte halzen. De schenkels zijn aan de voorkant met puntjes versierd.
Taeke Faber (1872-1944) nam rond 1905 de smederij van zijn vader Gerke Faber, gevestigd aan de Hoofdstraat 77 te Beetsterzwaag, over. In de smederij werden ook schaatsijzers gemaakt, aanvankelijk als nevenaktiviteit, maar na 1910 als hoofdaktiviteit. Bij de firma G.S. Ruiter te Akkrum kocht hij schaatsensmid Bor van Apeldoorn weg. De schaatshouten werden gemaakt door Koert Hobbes van der Schaaf en diens zoon Marten. De schaatsen van Taeke Faber werden bekroond op tentoonstellingen (1912 en 1913). In 1919 vertrok Faber naar Apeldoorn. De schaatsmakerij werd, inclusief het personeel, verkocht aan Fokke Fokkema. Deze bleef het merk van T. Faber gebruiken. Hij had geen verstand van het maken van schaatsen en liet de dagelijkse leiding van het bedrijf over aan Marten van der Schaaf, een schaatshoutmaker. Aanvankelijk bloeide het bedrijf, maar in de loop van de jaren dertig zakte de handel in (slechte winters en economische crisis). Nog tot na de Tweede Wereldoorlog werden er nog schaatsen gemaakt.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) p. 80.

Identificatie
Titel
Een paar Friese kinderschaatsen van het merk T. Faber, Beetsterzwaag.
Objectnummer
FSM-1995-503
Objecttype
 • Friese schaatsen
 • Kinderschaatsen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008693
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
28.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. T. Faber
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden