Datering
Maker Fa. D.G. Minkema

Een paar Friese schaatsen van het merk D.G. Minkema, Sneek.

Een paar Friese schaatsen met veiligheidskrul en volledig montuur.
Hans Durks Minkema (1861-1923) was zoon van schaatsenmaker Durk Gerrits Minkema te Easterlittens. Met zijn broer Durk nam hij in 1884 de zaak van hun vader over. In 1898 vestigde Hans zich in Sneek, waar hij een smederij / rijwielhandel begon. Hij verkocht er ook schaatsen van zijn broer uit Easterlittens. Toen in 1920 de fabriek in Easterlittens sloot nam Hans de productie van Minkema-schaatsen over: hij monteerde houten en ijzers die elders zijn gemaakt en voorzag die van het merk van zijn vader. In 1922 nam zijn oomzegger Hans Hendrik Minkema (1896-1959) de zaak van Hans Durks over. Deze bleef tot in de Tweede Wereldoorlog schaatsen monteren en verkopen.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) p. 114

Identificatie
Titel
Een paar Friese schaatsen van het merk D.G. Minkema, Sneek.
Objectnummer
FSM-1990-102
Objecttype
 • Friese schaatsen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006951
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
34.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Fa. D.G. Minkema
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden