Datering
Maker Fa. D.G. Minkema

Een half paar Friese schaatsen van het merk H.M.

Een half paar Friese schaatsen. Hoge hals. Zonder montuur.
Keimpe Klaas Hoekstra (1808-1896) nam het timmerbedrijf in Wergea van zijn vader Klaas Keimpes Hoekstra over in 1826. In 1822 was zijn vader overleden en zijn moeder had in de tussentijd de zaak voortgezet. In het timmerbedrijf werden ook schaatshouten gemaakt. De schaatsijzers werden geleverd door Sipke Heeres Westra te Wergea en later door diens zoon Heere Sipkes Westra te Easterlittens. Laatstgenoemde was getrouwd met Rinske Hoekstra, een zuster van Keimpe. In 1852 verkocht Westra de smederij te Easterlittens aan Durk Gerrits Minkema (1835-1915) uit Heerenveen. Deze bleef de ijzers aan Hoekstra leveren. Ook nadat Abraham (1835-1915) de zaak van zijn vader Keimpe in 1860 had overgenomen. In 1892 eindigde de werkrelatie tussen Minkema en Hoekstra. Durk Gerrits Minkema stond bekend als een bekwaam smid, die met schaatsen en ander smidswerk prijzen won op nijverheidstentoonstellingen. In 1884 namen zijn zoon Durk en Hans het bedrijf over.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) pp. 105-106, 120-122.

Identificatie
Titel
Een half paar Friese schaatsen van het merk H.M.
Objectnummer
FSM-1991-031
Objecttype
 • Friese schaatsen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007369
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
40.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Fa. D.G. Minkema
 2. A.K. Hoekstra
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden