Datering
Maker Onbekend

Blad uit een schetsboek, met afbeelding van enkele schepen voor Lemmer.

Blad uit een schetsboek met tekeningen in potlood. Voorzijde: gezicht op Lemmer met kerktoren en afgemeerde tjalken. Linksonder: 'Lemmer 14/8 82'. Achterzijde: spiegeljacht en linksonder: 'Sneek 14/8 82'. Het blad is vergeeld en heeft een vlek. Bovendien zijn er restanten van opgeplakt papier te zien.
E.W. Petrejus - Oude zeilschepen en hun modellen, Bussum 1971, blz. 154: 'Een combinatie van boeier en statenjacht was het paviljoen of spiegeljacht. Het kwam pas in de tweede helft van de 18e eeuw in gebruik en bleef tot in de tweede helft van de 19e. Deze jachten hadden het platte achterschip en het paviljoen van het statenjacht, de roef en de stuurkuip van de boeier. Overigens was het scheepje een boeier, terwijl het ook als zodanig was getuigd'. Maritieme encyclopedie, deel V, Bussum 1972, blz. 254: Paviljoenjacht, spiegeljacht, pleziervaartuig uit de tweede helft van de 18e eeuw, dat werd gebruikt tot in de loop van de 19e eeuw, in enkele gevallen tot in de 20e eeuw. Het vaartuig ontstond uit een kruising van de boeier en het statenjacht.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1977, p. 14

Identificatie
Titel
Blad uit een schetsboek, met afbeelding van enkele schepen voor Lemmer.
Objectnummer
FSM-1977-085
Objecttype
 • Schetsboeken
  Boeken of blokken blanco papier die worden gebruikt of zijn bedoeld om op te schetsen. (AAT-Ned)
 • Tekeningen
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Havengezichten
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012863
Over
Onderwerpen
 • Tjalken
  Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)
 • Spiegeljachten
 • Havengezichten
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • Lemmer
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
23.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden