Datering
Maker Onbekend

Glasplaat met afbeelding van Gerrit Groenewegen: 'een Friese Turf Tjalk'.

Glasplaat met opgedrukte reproduktie van een kopergravure van Gerrit Groenewegen, getiteld 'een Friese Turf Tjalk'. Eronder: 'bemanning / Lemster skûtsje 1980'.
De glasplaat is mogelijk een zeilprijs voor de bemanning van het skutsje van Lemmer.

Identificatie
Titel
Glasplaat met afbeelding van Gerrit Groenewegen: 'een Friese Turf Tjalk'.
Objectnummer
FSM-1980-169
Objecttype
 • Ramen
  In het bijz. wordt in de bouwkunde het randwerk bedoeld dat de glazen ruiten in een venster omsluit. In het verleden is de term nogal eens niet geheel juist gebruikt. Feitelijk zou men eronder moeten verstaan het (zie) kozijn (afgeleid van Oudf. chassin: omraming) dat de opening voor glas, luik of deur omvat. kruysraempten, deurraempten: 1640 Den Haag, Huis aan de Boschkant; driepost- of tweelichtsraam (1671 Groede-Z.), huis). (zie) blindraam. Men spreekt ook van een stenen raam (1475 Utrecht, Dom).Ook wordt met raam bedoeld het vaste of bewegende raamwerk binnen een kozijn dat het glas omvat. cosijnen met vensters (luiken) buijten ende raempten bijnnen: 1602 Heerenveen (Fr.), Crack State.Sedert XIX zijn ook ramen van metaal (ijzer, zink, aluminium, brons) gemaakt. draairaam, Engels raam, Frans raam, glasraam, klepraam, schuifraam, uitzetraam. (Haslinghuis)
 • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001819
Over
Onderwerpen
 • Tjalken
  Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
 • Lemmer
 • Skûtsjesilen SKS
Werk
Breedte
18.5 cm
Hoogte
18.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Glas
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden