Datering
Maker Jochem Pijtters van der Velde

Jochem van der Velde, Sneek - Geboortelepel bekroond door een kofschip.

Geboortelepel met eivormige bak en dubbel getordeerde steel met als bekroning een kofschip. Op de achterzijde van de bak in stippelgravure de afgesleten inscriptie: '(...) is geboren den 24 September 1820'.
Het meesterteken Voet II 284 werd toegeschreven aan Jouke Vogelzang te Heerenveen. Er waren twijfels rond deze toeschrijving, omdat het meesterteken vaak vergezeld ging van de Sneker stadskeur en omdat het zilver met dit meesterteken vaak werd gemaakt in opdracht van personen uit Sneek of IJlst. Archiefonderzoek leerde dat het meesterteken is gebruikt door Jochem (Pijtters) van der Velde te Sneek. Jochem werd geboren te Sneek omstreeks 1752. Hij trouwde in 1779 met Eelkjen Melis Oppedijk uit IJlst en vestigde zich in 1781 aan de Marktstraat te Sneek. In 1787 liet hij in Sneek een kind Melis Walles dopen. Deze Melis van der Velde stierf in 1839 te Westdongeradeel. In 1797 schreef het gezin zich in bij de hervormde gemeente te Leeuwarden, in 1806 idem in Sloten, in 1815 wordt hij belastingontvanger te Lemmer, in 1827 woont hij te Beetgum. Jochem van der Velde overleed op 5 oktober 1835 op 'bijkans 83-jarige leeftijd', 'in het huis nummer 28 onder Anjum'. In 1839 trouwt hun kleinzoon Joachim Melis van der Velde in Westdongeradeel met Dirkje Klazes van der Wal. Hij is waarschijnlijk schipper. Zij krijgen in Westdongeradeel (Holwerd) kinderen met de namen Melis Walle (overleden aan boord van De Zwijger) en Eelke.
literatuur: - Peter Schoen, "Een zilveren botergoot uit 1783 door Jochem van der Velde" in: Fryslân, 6 (2000) 3, pp. 20-21.

Identificatie
Titel
Jochem van der Velde, Sneek - Geboortelepel bekroond door een kofschip.
Objectnummer
FSM-Z-079
Objecttype
  • Geboortelepels
    Een lepel die wordt gegeven ter gelegenheid van de geboorte van een kind.
  • Memorielepels
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012333
Over
Onderwerpen
  • Kofschepen
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
4.7 cm
Hoogte
cm
Lengte
19.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Jochem Pijtters van der Velde
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden