Datering
Maker Johannes Henricus Schijfsma

J. Schijfsma, Sneek - geboortelepel, 1909.

Geboortelepel. Getordeerde steel, aan de bovenzijde in Jugendstil versierd met lelies. Op de achterzijde van de bak de inscriptie 'Den 2 januari 1909 is geboren te Markelo Sybrichje Rinia Sieperda'.
Johannes Henricus Schijfsma. Geboren 31 dec. 1850 te Woudsend, overleden te Sneek op 19 maart 1911. Zoon van Johannes Schijfsma Joh.zn. en Anna Katrina Campen. Vader had een zilversmederij aan het Grootzand 68 te Sneek. Johannes Henricus was aanvankelijk onderwijzer (Groningen). Nam in 1902 de zaak van zijn vader over. Hij trouwde met Grietje van der Feer (1853-1945). Hun zoon Johannes (geboren in 1882) nam in 1911 de smederij over. Het Mt. 6729 werd waarschijnlijk gebruikt in de overgangsperiode: tussen het overdoen van de zaak aan Johannes Henricus in 1902 en het overlijden van de vader in 1903.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 7 jan. 1988. - Genealogische Aantekeningen familie Schijfsma door mevr. A.S.C. van Meurs-Schijfsma - Archief Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
J. Schijfsma, Sneek - geboortelepel, 1909.
Objectnummer
FSM-1989-892
Objecttype
 • Geboortelepels
  Een lepel die wordt gegeven ter gelegenheid van de geboorte van een kind.
 • Memorielepels
 • Lepels
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015374
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
21.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Johannes Henricus Schijfsma
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA