Datering
Maker Onbekend

Schuifmaat met daarop een verdeling in Rijnlandse voeten en houtkopersvoeten.

Schuifmaat. Huis van palmhout, voorzien van messing eindstukken. In het huis een messing schuif met stop. Op de voorkant van het houten huis twee maatverdelingen die beide zijn aangegeven met: 'RYNLAND' en 'HOUTKOOPERVT'. Op de achterkant twee maatverdelingen die niet zijn aangeduid: Engelse duimen (inches) en centimeters. In de voorkant een vervaardigers merk (rechthoek met linksonder een cirkelvorm met daarin onleesbare letters).
De schuifmaat is afkomstig uit de familie Oppedijk, houthandelaren te IJlst.

Identificatie
Titel
Schuifmaat met daarop een verdeling in Rijnlandse voeten en houtkopersvoeten.
Objectnummer
FSM-1996-008
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011001
Over
Onderwerpen
 • Houthandelaren
 • IJlst
Werk
Breedte
2.6 cm
Hoogte
cm
Lengte
8.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Palmhout
  Palmhout is hout dat afkomstig is van de buxus (Buxus sempervirens)dat in Nederland op Palmzondag in processies wordt gebruikt bij gebrek aan echte palmen. Palmhout wordt toegepast voor rollen, knoppen, houten hamers, duimstokken, ed. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA