Datering
Maker J. Rabone

Duimstok met metrieke aanduiding en een verdeling in Engelse duimen.

Duimstok. Hout met messing. Vierdelig. Aan een zijde een metrieke verdeling in cm. Aan de andere zijde een verdeling in Engelse duimen.
De duimstok van Engels makelij en verkocht door de firma D.E. Gorter te Hoogezand, is afkomstig van de grootvader van de schenker.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1982, p. 24

Identificatie
Titel
Duimstok met metrieke aanduiding en een verdeling in Engelse duimen.
Objectnummer
FSM-1982-047
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001166
Werk
Lengte
30.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. J. Rabone
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA