Datering
Maker Onbekend

Duimstok met metrieke verdeling, geijkt in 1916-1917.

Duimstok. Palmhout. Metrieke verdeling. Aan een zijde een verdeling in millimeters. Aan de andere zijde in centimeters. Voorts op een der andere zijden het opschrift '1 meter'. De duimstok is gebroken geweest en hersteld met een messing buisje. Het fabrieksmerk is waarschijnlijk verscholen onder dat buisje.
De voorouders van de schenker waren scheepsbouwers te Hoogeveen. Zij hebben de duimstok waarschijnlijk gebruikt.

Identificatie
Titel
Duimstok met metrieke verdeling, geijkt in 1916-1917.
Objectnummer
FSM-1977-205
Objecttype
  • Duimstokken
  • Meetlatten
    Maatlatten zijn geijkte meetgereedschappen, gebruikt in wagen voor onder andere het opmeten van laken. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)Rechte lat van hout of metaal, waarop een verdeling in maateenheden is gegraveerd, meestal in duimen. De lengte was meestal lof 4 voeten. Er is vaak aan de bovenzijde een gaatje gemaakt om de meetlat te kunnen ophangen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000743
Over
Onderwerpen
  • Scheepsbouw
    De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
0.8 cm
Hoogte
0.8 cm
Lengte
100.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Palmhout
    Palmhout is hout dat afkomstig is van de buxus (Buxus sempervirens)dat in Nederland op Palmzondag in processies wordt gebruikt bij gebrek aan echte palmen. Palmhout wordt toegepast voor rollen, knoppen, houten hamers, duimstokken, ed. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden