Datering
Maker Onbekend

Dertien koperen muntplaatjes.

Dertien koperen muntplaatjes: negen grote en vier kleine.
De muntplaatjes en andere koperen voorwerpen zijn op het strand van Terschelling gevonden. Koperen muntplaatjes als deze werden bij tonnen tegelijk uit Zweden verscheept om elders tot muntstukken te worden geslagen. Er schijnt op de Noordsvaarder een schip te zijn vergaan dat zo'n lading aan boord had. Onderzoek van H. Enno van Gelder van het Koninklijk Kabinet van Munten en Penningen leerde dat de op Terschelling aangespoelde muntplaten bedoeld waren voor munten van 10 en 15 reis, door de koningen Johan V en Jozef I van Portugal, benevens koningin Maria van Portugal tussen de jaren 1737 en 1799 geslagen.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 30 juni 1975 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1973-1974, p. 32

Identificatie
Titel
Dertien koperen muntplaatjes.
Objectnummer
FSM-MP-247
Objecttype
  • Munten
    Geldstuk. Stuk metaal, veelal rond, voorzien van een stempel aan weerszijden, dat dient als ruilmiddel. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Bodemvondsten
    Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010318
Over
Onderwerpen
  • Terschelling
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden