Datering
Maker Onbekend

Noodschalm. Bodemvondst uit de Prins Hendrikkade te Sneek.

Noodschalm. Gesmeed ijzer.
Een noodschalm wordt gebruikt om een gebroken ketting tijdelijk te herstellen. De noodschalm is in 1978 gevonden in de bodem van de Prins Hendrikkade te Sneek.

Identificatie
Titel
Noodschalm. Bodemvondst uit de Prins Hendrikkade te Sneek.
Objectnummer
FSM-1979-059
Objecttype
 • Schalmen
  Langwerpige schakel of kettingring. (Schatten en scheepswrakken (2009))Onderdeel waaruit een ketting is samengesteld. (Molenwoordenboek)
 • Kettingen
  Een reeks voorwerpen die, de één na de ander, met elkaar zijn verbonden; het zijn meestal ringen die door elkaar heen lopen. (AAT-Ned)
 • Bodemvondsten
  Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001215
Over
Onderwerpen
 • Bodemvondsten
  Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
 • Sneek
Werk
Lengte
15.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA