Datering
Maker Alef Poppes Fechter

Bierpul met flapdeksel. Bodemvondst uit het opgezogen zand uit de Brekkenpolder.

Cilindrische bierpul met slangvormig gebogen handvat en flapdeksel. Tweemaal twee concentrische ringen en een enkele ring als versiering. Op het deksel in stippelgravure 'VIIII'. Inhoud: 1 mingel. Voet en dekselaanzet zijn hersteld.
De bierpul is een bodemvondst: hij werd circa 10 meter diep opgezogen uit de Brekkenpolder. Het merk met het Sneker stadswapen is dat voor de soort keuring. De initialen zijn van Alef Poppes Fechter te Sneek. Getrouwd met Aaltje Wijbrens. In 1688 laat hij een kind dopen. Hij overlijdt op zestien augustus 1735 en is dan burgemeester van de stad. Waarschijnlijk een zoon van de Sneker tinnegieter Poppe Jacobs Fechter en vader van Jacob Alofs Fechter, wiens tinnegietersgereedschap uit zijn winkel aan het Kleinzand in 1758 werd verkocht.
Literatuur: - dr. A. Wassenbergh, 'Het oude tingietersbedrijf in Friesland' in: De Vrije Fries XXXVI (1943), pp. 1-65. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1978, p. 15

Identificatie
Titel
Bierpul met flapdeksel. Bodemvondst uit het opgezogen zand uit de Brekkenpolder.
Objectnummer
FSM-1978-003
Objecttype
 • Bierpullen
  Hoog drinkgerei met één handvat, meestal met een scharnierend deksel en vaak een duimrust om het deksel open te houden; over het algemeen gemaakt van zilver of tin, maar soms ook van glas. (AAT-Ned)
 • Bekers
  Een cilindervormig voorwerp waaruit je kunt drinken.
 • Bodemvondsten
  Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000851
Over
Onderwerpen
 • Bodemvondsten
  Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
 • Brekkenpolder
Werk
Hoogte
23.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Alef Poppes Fechter
Datering
Materiaal
 • Tin
  Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden