Datering
Maker Edelmetaalindustrie Sneek B.V.

Memorielepel van de machinehandel Pijttersen te Sneek.

Memorielepel. Dubbel getordeerde steel met ajour ornament en erboven een vrouwenfiguur in Fries kostuum. Inscriptie op de achterzijde van de bak: 'Pyttersen 1880-1980'.
De vrouwenfiguur in Fries kostuum is een copie van het houten gevelteken dat hing aan het oude bedrijfspand van Pijttersen aan de Singel te Sneek.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 22-23

Identificatie
Titel
Memorielepel van de machinehandel Pijttersen te Sneek.
Objectnummer
FSM-1987-220
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004266
Over
Onderwerpen
  • Fries kostuum
  • Streekdrachten
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
cm
Lengte
19.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Edelmetaalindustrie Sneek B.V.
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden