Datering
Maker Onbekend

Drijfhamer, gebruikt bij machinefabriek Pijttersen te Sneek.

Hamer. Stalen kop met houten steel. De kop is aan één kant lang en loopt uit in een breed, afgerond eind. De andere kant van de kop is zeer kort en plat.
De hamer is afkomstig van machinefabriek Pijttersen B.V. in Sneek. Dit bedrijf werd in 1880 gestart als metaalbewerkend bedrijf en koperslagerij waarbij vooral apparaten werden geleverd in de zuivel- en later levensmiddelenindustrie. Tegenwoordig (2012) is het bedrijf gespecialiseerd in hogedrukpompen en opereert het vanuit Joure.

Identificatie
Titel
Drijfhamer, gebruikt bij machinefabriek Pijttersen te Sneek.
Objectnummer
FSM-2012-433
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022638
Werk
Breedte
15 cm
Lengte
25.3 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA