Datering
Maker Onbekend

Stokkanker van een ijsselaak.

Stokanker.
Het anker is afkomstig van de tot woonschip omgebouwde IJsselaak Roemah-Ajer (huis op het water). De aak mat 52 ton en was in bezit van Gerrit Rijpkema. Heerenveen was voor de aak de thuishaven.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1979, p. 19-20

Identificatie
Titel
Stokkanker van een ijsselaak.
Objectnummer
FSM-1979-166
Objecttype
 • Stokankers
  Een anker met bovenaan een oog waardoor een houten stok of balk was gestoken om het anker beter te doen grijpen in de zeebodem.
 • Ankers
  Toestel om een schip aan de bodem van een vaarwater vast te leggen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000956
Over
Onderwerpen
 • IJsselaken
  Het type is ontstaan rond de Hollandse IJssel. Ze werden veelvuldig voor het vervoer zand riet en bouwmaterialen gebruikt. De Rietaak en de Zandaak worden vaak tot de IJsselaken gerekend. De houten IJsselaken waren tot circa 13,5 meter lang. (MARDOC)IJsselaakjes hebben een voorstevenbalk en zijn over het algemeen wat kleiner dan bijv. de Hagenaar of de Hasselteraak. Ze hebben meestal een beetje volle en hoge kop, een geveegd achterschip en een fraaie zeeg. De boeisels, op voor- en achterschip staan meestal in lijn met de romp, soms vallen ze iets naar binnen. (De Binnenvaart)
 • Aken
  Lang open, bakachtig (zeil)vaartuig voor vrachtvervoer op de grote rivieren, ook als veerpont. Een steven loos vaartuig met vlakke bodem, dat voor en achter meestal trapeziumvormig toeloopt in een heve. De zijden zijn verticaal aan de bodem verbonden of vallen iets naar buiten.Shallow draft cargo vessel, often broad beamed and flat bottomed, powered by engine and or sail.
 • Heerenveen
Werk
Breedte
82.0 cm
Hoogte
124.0 cm
Lengte
118.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden