Datering
Maker Onbekend

Stokanker.

Stokanker. In de kruising is het anker versierd met gegoten ornamenten rond het jaartal 1872. De stok ontbreekt.
Het stokanker is gevonden bij baggerwerkzaamheden op het IJsselmeer ter hoogte van Hindeloopen.
Literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1992, p. 22

Identificatie
Titel
Stokanker.
Objectnummer
FSM-1992-254
Objecttype
 • Stokankers
  Een anker met bovenaan een oog waardoor een houten stok of balk was gestoken om het anker beter te doen grijpen in de zeebodem.
 • Ankers
  Toestel om een schip aan de bodem van een vaarwater vast te leggen.
 • Scheepsarcheologie
  Studie van de historie van de scheepsbouw met toepassing van archeologische methoden. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007888
Over
Onderwerpen
 • IJsselmeer
 • Hindeloopen
Werk
Breedte
71.0 cm
Hoogte
97.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA