Datering
Maker Onbekend

Blok, gevonden op het strand van Vlieland.

Blok. Eén pokhouten schijf. Buitenbeslag. Restant van en haak. Zeer verweerd en geroest. Overdekt met aanslag en aangegroeide schelpen.
Het blok is in 1974 gevonden op het strand van Vlieland.

Identificatie
Titel
Blok, gevonden op het strand van Vlieland.
Objectnummer
FSM-1983-090
Objecttype
 • Blokken
  Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
 • Tuigage
  Alles wat dient om een schip op te tuigen, het rondhout, touwwerk en de zeilen van een schip. Wordt ook wel want genoemd.
 • Scheepsarcheologie
  Studie van de historie van de scheepsbouw met toepassing van archeologische methoden. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003234
Over
Onderwerpen
 • Vlieland
Werk
Breedte
8.0 cm
Hoogte
23.0 cm
Lengte
12.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Pokhout
  Pokhout is een zware harde tropische houtsoort uit Amerika. Dit hout wordt per kg verkocht. Pokhout ontleent zijn naam aan de groene vlekken die in de donkere ondergrond voorkomen. Deze houtsoort wordt gebruikt voor rollen, katrollen, tanden in kamwielen, ed. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden