Datering
Maker Fa. D.G. Minkema

Stalen stokanker.

Stalen stokanker. Rechthoekige schacht en armen, met afgeronde hoeken. De stok is rond en verdikkend bij de schacht. Aan de einden van de stok knoppen. De stok bestaat uit twee delen: een deel is vastgemaakt in de schacht, het andere deel is afschroefbaar. Boven aan de schacht een harpsluiting.
Het anker is gesmeed door D.G. Minkema uit Easterlittens. Het is gepolijst door S. Woudstra uit Baard. Deze leerde het smederijvak bij Minkema en vestigde zich in 1920 als zelfstandig smid in Baard. Het anker werd in 1881 ingezonden op een tentoonstelling van de Vereeniging Nijverheid te Leeuwarden. D.G. Minkema won er een zilveren medaille mee. Het bij de medaille behorende diploma is ook in het bezit van het museum (inv.nr. E-265), evenals de medaille (inv.nr. 1988-231-5). De schenker is de schoonzoon van D.G. Minkema.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1952

Identificatie
Titel
Stalen stokanker.
Objectnummer
FSM-J-049
Objecttype
 • Stokankers
  Een anker met bovenaan een oog waardoor een houten stok of balk was gestoken om het anker beter te doen grijpen in de zeebodem.
 • Ankers
  Toestel om een schip aan de bodem van een vaarwater vast te leggen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011190
Werk
Breedte
68.0 cm
Hoogte
89.0 cm
Lengte
89.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Fa. D.G. Minkema
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA