Datering
Maker Ted Noten

The Revenge of the Pearl Necklace

Object/ installatie van een skelet van een snoek met zwarte parelketting in een vitrine van plexiglas. Het skelet was onderdeel van het project The Revenge of the Pearl Necklace waarbij Noten een parelketting in de buik van de snoek plaatste. Door het ontbinden van de vis werd de ketting langzamerhand zichtbaar. Met The Revenge verwijst de ontwerper naar de afkeer die Zuiderzeevissers van parels hadden, omdat deze populair waren bij de adel. De installatie waarbij ook een videofilm hoort die het ontbindingsproces van de snoek in beeld brengt is speciaal gemaakt voor de tentoonstelling "Gejaagd door de wind" 2009 in het Zuiderzeemuseum en op uitnodiging van gastcurator Alexander van Slobbe en Francisco van Benthem. De snoek was te zien in het pand VD-1 op het buitenmuseum en de webcam die het ontbindingsproces in beeld bracht in het binnenmuseum.

Graten skelet van een snoek. In het midden een zwarte parelketting in een plexiglas vitrine.

Identificatie
Titel
The Revenge of the Pearl Necklace
Objectnummer
026262
Objectcategorie
Installaties en performances
Objecttype
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-86652
Over
Onderwerpen
 • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Ted Noten ()
Datering
Materiaal
 • parel
  Een gladde, ronde kraal die wordt gevormd in de schelp van bepaalde weekdieren. Wordt gebruikt voor sieraden en andere decoratieve doeleinden, en wordt als edelsteen beschouwd. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 5 september 2012
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –