Datering
Vervaardiger Aldo Bakker

Sauce pan, The Copper Collection

Uitgebreide beschrijving

Sauspan in vorm van een mand met hengsel. De koperen gebruiksvoorwerpen van de Copper Collection worden vervaardigd met cire perduee. Deze methode van lost wax moulding werd tot de18de eeuw op grote schaal toegepast in Europa. De minimalistische producten hebben door de harmonieuze compositie een krachtige uitstraling. Niets kan nog worden weggelaten, maar er kan ook niets meer bij. Bij een sauspan zitten handvat en schenktuit niet aan de pan, maar zijn ze de pan.Een kandelaar is feitelijk niet meer dan een platte lepel met een metalen pinnetje waarop een kaars wordt gespietst.

Identificatie
Titel
Sauce pan, The Copper Collection
Objectnummer
024022
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • pan
  Een pan (Nederlands-Nederlands) of pot (Vlaams, Belgisch-Nederlands en Gronings) is een gebruiksvoorwerp, in de regel cilindrisch van vorm, waarin iets gekookt of gebakken kan worden. In Vlaanderen spreekt men over een pan of bakpan als men het in Nederland over een koekenpan heeft, ander kookgerei heet er kookpot of kortweg pot of kom.(Wikipedia)
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-80977
Werk
Breedte
8 cm
Hoogte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Aldo Bakker (ontwerper)
 2. Jan Matthesius (vervaardiger)
 3. Thomas Eyck (uitgever)
Datering
Materiaal
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 2 januari 2010
Copyright
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Zuiderzee
ontwerper

Aldo Bakker

Amersfoort, 1971
Lees meer
RKD