Datering
Vervaardiger Adolf van der Laan

't Ver Packen der Haringen in de tonnen. = The Packing of the Herrings into the Barrils.

Bij aankomst van de buizen in de haven, werd de haring eerst gekeurd. Door het zout was de haring ingeklonken en konden de tonnen worden bijgevuld. Op de achtergrond is de Haringpakkerstoren van Amsterdam te zien.

Uitgebreide beschrijving

Bedrijvigheid bij een haven, met rechts voor een rijk geklede heer wijzend naar haringtonnen. Bij deze tonnen twee mannen die vissen in een ton doen. Links voor een hond die een kar trekt met een ton er op. Achter deze kar staan en man en vrouw. Op de achtergrond rechts een rad en daar achter afgemeerde schepen. Links op de achtergrond een paard voor een slee, mannen die tonnen op de slee leggen, daar achter de Haringpakkerstoren, huizen en afgemeerde schepen.; Imp.: r.o.: 12.

Identificatie
Titel
't Ver Packen der Haringen in de tonnen. = The Packing of the Herrings into the Barrils.
Objectnummer
021792
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5594
Over
Trefwoorden
 • haringvisserij
  Ter haringvangst gaan, zowel op de Zuiderzee als de Noordzee.1) zeevisserij: een rechthoekig, verticaal in het water zwevend visnet; meerdere drijfnetten aan elkaar worden verbonden tot een vleet waarmee zij met het schip zijn verbonden en vormen een verticaal in zee staand (niet gesleept) lang netgordijn; de vismethode is erop gebaseerd dat de vis zich in de mazen van het net verstrikt tijdens het opzwemmen; is eeuwenlang een belangrijke methode van haringvisserij geweest.2) binnenvisserij: driewandig net (tussen twee laddernetten met wijde mazen is een fijnmazig net, de boezem); een stroomopwaarts zwemmende vis drukt de boezem door de ladermazen en vormt aldus een zak waarin hij gevangen raakt; werd veel gebruikt voor de vangst van trekvissen (zalm, elft, fint).
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Werk
Breedte
19.4 cm
Hoogte
15.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Adolf van der Laan (vervaardiger)
 2. Sieuwart van der Meulen
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 november 1991
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
etser, graveur (prentmaker), tekenaar

Adolf van der Laan

Amsterdam, 1680 –
Lees meer
RKD

Trefwoorden