Datering
Vervaardiger Adolf van der Laan

Toemaaken, of taakellen van Een Hoeker tot de Haringvangst. = The preparing, or equiping of a Hoy for Herrings Catching.

Haring was niet lang houdbaar aan boord van de buizen. Snelzeilende schepen, zoals de hoeker, brachten de haring daarom snel naar de havens. De vissers konden zo blijven vissen, in plaats van telkens naar de haven te zeilen.

Uitgebreide beschrijving

Links op de voorgrond een stuk van een kade met tonnen en houtbewerkingsgereedschap en rechts aan de waterkant een man bij een open bootje dat in het water ligt. In het water links nog een open bootje, in het midden van de voorstelling een groot zeilschip met; één klein zeil gehesen. Verder nog meer schepen en bootjes, rechts achter een schip op een helling. Daarvoor een huis en een kade, waarop een vrouw en een man bij een aantal vismanden voorgesteld zijn.; Imp.: r.o.: 5.

Identificatie
Titel
Toemaaken, of taakellen van Een Hoeker tot de Haringvangst. = The preparing, or equiping of a Hoy for Herrings Catching.
Objectnummer
021800
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4164
Over
Trefwoorden
 • haringvisserij
  Ter haringvangst gaan, zowel op de Zuiderzee als de Noordzee.1) zeevisserij: een rechthoekig, verticaal in het water zwevend visnet; meerdere drijfnetten aan elkaar worden verbonden tot een vleet waarmee zij met het schip zijn verbonden en vormen een verticaal in zee staand (niet gesleept) lang netgordijn; de vismethode is erop gebaseerd dat de vis zich in de mazen van het net verstrikt tijdens het opzwemmen; is eeuwenlang een belangrijke methode van haringvisserij geweest.2) binnenvisserij: driewandig net (tussen twee laddernetten met wijde mazen is een fijnmazig net, de boezem); een stroomopwaarts zwemmende vis drukt de boezem door de ladermazen en vormt aldus een zak waarin hij gevangen raakt; werd veel gebruikt voor de vangst van trekvissen (zalm, elft, fint).
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Werk
Breedte
27.3 cm
Hoogte
21.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Adolf van der Laan (vervaardiger)
 2. Sieuwart van der Meulen
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 november 1991
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
etser, graveur (prentmaker), tekenaar

Adolf van der Laan

Amsterdam, 1680 –
Lees meer
RKD

Trefwoorden