Datering
Maker Scholten & Baijings

Wooden travelcase total, Truly Dutch

Gedetailleerde beschrijving

Deze butte is vervaardigd uit gefreesd MDF en gefineerd met Europee eikenfineer. Aan de buitenkant zijn getekende afbeeldingen te zien van The life of a Tuna fisch, uitstervende tonijn van dolfijn tot tonijn sandwich. De binnenkant van het kistje is fluor oranje kleur. Deze kleur is ook te zien op de rand van de deksel. Een buitenkant is voorzien van fijnscheenwerk dat refereert naar het vlechtwerk dat voorkomt bij klassieke exemplaren om het gebogen hout bij elkaar te houden. Dit fijnscheenwerk, gevlochten van blanke wilgen teen, loopt recht door aan de binnenkant van de butte. De sloten van de doos bestaan uit een ronde knop en een rechtere taps toe lopende knop met een gat er in voor de fluor oranje metalen sluit ring. De deksel plaatst men van de ronde knop naar de rechtere knop.

Identificatie
Titel
Wooden travelcase total, Truly Dutch
Objectnummer
023902
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76336
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
18.1 cm
Hoogte
22.3 cm
Lengte
31 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Scholten & Baijings ()
  2. Stefan Scholten (ontwerper)
  3. Carole Baijings (ontwerper)
Datering
Materiaal
  • vezelplaat
    Vezelplaten zijn geperste platen van houtvezels of andere plantaardige vezels al of niet gebonden met organisch bindmiddel.
  • fineer
    Fineer is een sier- of slijtlaag, gewoonlijk van hout, die wordt aangebracht op constructieonderdelen of op de gebruiksoppervlakken van een object. (Conservation Dictionary)
  • teen (materiaal)
    Dunne en taaie loot, m.n. van wilgenbomen, geschikt om manden van te vlechten.
Techniek
  • Gevlochten
    Het vormen van strukturen waarbij de draden van een of meer dradenstelsels elkaar kruisen of door elkaar getwijnd worden volgens een bepaald systeem. In ruime zin is weven een vorm van vlechten.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 januari 2009
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Hindeloopen
  • Amsterdam

, –