Datering

Butte

In Hindeloopen werden werden kleine kledingstukken net zoals in Marken in opbergdozen bewaard. Dit waren doorgaans rijk versierde, ovale dozen, die ‘buttes’ genoemd werden. Buttes werden beschilderd met een voor Hindeloopen kenmerkend, bont sierpatroon van bloemmotieven en bladranken. Er is alleen klein huisraad beschilderd in blauw bewaard gebleven. Waarschijnlijk werd alleen dat in blauwe kleuren beschilderd tijdens de rouw.

Gedetailleerde beschrijving

Ovaal, met klemsluiting die met een metalen grendel vergrendeld kan worden. De stijltjes die aan de bovenkant van de doos uitsteken zijn verschillend van vorm; het ene liggend en het andere staand rechthoekig; beide met een afgeronde bovenkant. De uiteinden van de zijkant van de doos zijn op elkaar genaaid. Bovenop het deksel is een halfrond houten handvat bevestigd. De bevestiging van de bodem aan de zijkant van de doos is verstevigd met drie metalen banden die op een deel van de bodem en de zijkant van de doos vastgespijkerd zijn. Oorspronkelijk is de bodem met vier metalen banden bevestigd geweest; de plaats waar een vierde band vastgespijkerd is geweest is nog zichtbaar, daar ontbreekt de beschildering. De butte heeft een ingestoken versiering; bestaande uit ingestoken puntjes die samen boogjes, ruitjes en schubbenpatronen vormen. De beschildering is in rouwkleuren over deze ingestoken versiering aangebracht. De butte heeft een blauwe ondergrond en is beschilderd met acanthuskrullen, vogels, bloemen en vrouwefiguren. Het deksel overlangs in twee helften verdeeld die beide beschilderd zijn met een zelfde, symmetrische voorstelling van een omkijkende vogel, zittend op een tulp in het midden en ter weerszijde ervan een patroon van acanthuskrullen en bloemen. Op de zijkant van de doos is aan de kant met de genaaide sluiting in het midden een zittende vrouwefiguur voorgesteld. De vrouw heeft in haar linkerhand een bloem. Links en rechts van de vrouw is een symmetrisch patroon van acanthuskrullen, bloemen (o.a. tulpen), kersjes en twee omkijkende vogels met een takje in de snavel. De zijde zonder de sluiting is op dezelfde wijze beschilderd. De vrouw heeft daar de bloem in haar rechterhand, verder is de beschildering gelijk aan de zijde met de sluiting. De stijltjes zijn blauw geverfd, een iets andere kleur dan de rest van de kist. De binnenkant van de doos en de onderkant van het deksel zijn dezelfde kleur blauw geschilderd als de buitenkant van de butte. De onderkant van de doos is niet beschilderd.

Identificatie
Titel
Butte
Objectnummer
006554
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13971
Werk
Breedte
42.0 cm
Hoogte
27.0 cm
Lengte
73.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 oktober 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Sneek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae