Datering

Butte

Butte

Gedetailleerde beschrijving

Ovaal, met klemsluiting. De stijltjes die aan de bovenkant van de doos uitsteken zijn verschillend van vom; het ene stijltje is driehoekig, het andere vierkant met afgeschuinde hoeken. De uiteinden van de zijkant van de doos zijn op elkaar genaaid. Bovenop het deksel is een houten handvat bevestigd. Oorspronkelijk hebben twee metalen banden die kruiselings tegen de onderkant en de zijkant van de doos gespijkerd waren de bevestiging van bodem aan zijkant versterkt. De spijkergaten zijn nog zichtbaar, de metalen banden ontbreken. De butte heeft een lichtbruine ondergrond en is beschilderd met acanthuskrullen, bloemen, kersentakjes en dieren in donkerbruin en wit. De beschildering is op een aantal plaatsen sterk afgesleten, van het deksel is de beschildering zelfs geheel afgesleten. Op de twee lange zijden van de zijkant van de doos zijn symmetrische patronen bestaande uit acanthuskrullen met bloemen (o.a. zonnebloemen), kersentakjes, papegaaien en springende haasjes geschilderd. De stijltjes zijn wit (donkerbruin) gemarmerd (deels afgesleten) en de binnenkant van de doos en de onderkant van het deksel zijn grijs geschilderd.

Identificatie
Titel
Butte
Objectnummer
006868
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13680
Werk
Breedte
34.5 cm
Hoogte
34.5 cm
Lengte
73.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 maart 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen