Datering
Maker

Butte

Gedetailleerde beschrijving

Ovaal, met klemsluiting. De stijltjes die aan de bovenkant van de doos uitsteken zijn beide driehoekig, een van de twee is breder en loopt in gebogen lijn puntig naar boven uit. De uiteinden van de zijkant van de doos zijn op elkaar genaaid. Bovenop het deksel is een houten handvat bevestigd en is een metalen oogje in het deksel geslagen, dat waarschijnlijk gediend heeft voor de bevestiging van een metalen grendel. De butte heeft een witte ondergrond en is beschilderd met acanthuskrullen, bloemen, strikken, een vogel en een staande vrouwefiguur in rood, blauw, geel, groen en wit. Op het deksel zijn bloemen en twee bosjes bloemen samengebonden met een rode strik voorgesteld. Een van de strikken is niet meer zichtbaar; de beschildering van het deksel is op enkele plaatsen afgesleten. De zijkant van de doos is beschilderd met acanthuskrullen en bloemen, in een symmetrisch patroon. Op de ene lange zijde is in het midden een vogel toegevoegd, op de andere lange zijden een staande vrouwefiguur. De stijltjes en het handvat op het deksel zijn beschilderd met bloemen. De binnenkant van de doos en de onderkant van het deksel zijn groen en de onderkant van de doos is gehout.

Identificatie
Titel
Butte
Objectnummer
008655
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16655
Werk
Breedte
30.0 cm
Hoogte
14.5 cm
Lengte
16.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 augustus 1968
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae