Datering

Gortladenkast / Gortkast

Gortlade

Uitgebreide beschrijving

Gortlade met ondiep bovenstuk waarin twee laden, daaronder een kwartrond deksel dat weg te draaien is en waar onder een vakverdeling, daaronder een lade en twee deuren.;De ladefronten in het bovenstuk voorzien van een halfronde profilering als omlijsting en een metalen knop middenop. Tussen de twee laden een opgelegde ruitvorm. Het deksel met twee zelfde metalen knoppen en onder het deksel een vakverdeling in vier vakken. Het front onder het deksel voorzien van drie gietijzeren ornamenten: links en rechts een zelfde liggend hert en daartussen een ornament van geometrische motieven. Het ladefront bestaat uit een middenveld met geprofileerde omlijsting, met twee gedraaide knoppen op het middenveld. De deuren bestaan eveneens uit middenveld met paneelomlijsting. De lade en deuren zijn tussen hoekstijlen geplaatst, waarop een eenvoudige pilastervorm is aangebracht, waarvan het basement doorloopt tot in de poot welke een doorlopende hoekstijl is, en aan de zijkanten twee sleepoten doorlopend vanuit de zijkanten.;Zijkanten: de zijkanten zijn geheel glad.;Achterkant: de achterkant bestaat uit zes horizontale delen met messing en groef. Binnenkant: [deuren ongeopend beschreven] Vakverdeling in vieren achter kwartrond deksel. ;Hang- en sluitwerk: Een sleutelgat middenvoor op de brede lade waarachter een ingelaten slot. De deuren elk met twee scharnieren waarvan lede en pen aan de buitenkant zichtbaar zijn. De deuren hebben elk een sleutelgat in de paneelomlijsting [ongeopend beschrven].;Afwerking: geverfd, decoupage;De kast is roodbruin gehout met uitzondering van de volgende delen: de achterkant is onbeschilderd, de ladefronten en ruitvorm bovenaan zijn okergeel gehout, de deksel heeft een geschilderde omranding die ook okerkleurig gehout is.Het vlak onder het deksel idem, de ornamenten zijn geverfd in bruin, groen en zwart. Het ladefront is okerkleurig gehout, met een gele contourlijn. De panelen van de deuren idem. De pilasters zijn wit-zwart gemarmerd. De vakken achter het deksel zijn blauw geschilderd. De twee deuren en de lade zijn voorzien van decoupage-versiering; de lade met een geometrisch ornament, de deuren elk met een krans van bloemen, bladeren en vruchten, aangevuld met een vogel. Compleetheid:;De plint onder de twee deuren ontbreekt.

Identificatie
Titel
Gortladenkast / Gortkast
Objectnummer
007591
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • ladenkast
  Verwijst naar een type kastmeubel met meestal drie à vijf laden. Een ladekast staat doorgaans op poten, maar kan ook rechtstreeks op de vloer staan. Gebruik 'commodes (ladekasten)' voor soortgelijke kasten die meestal op korte poten staan. Gebruik 'ladekisten' voor kisten met één of meer rijen laden onder een diepe opslagruimte. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7132
Over
Trefwoorden
 • dierenfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een dier; ook het geheel van getekende of gemodelleerde lijnen of vlakken als ornament of spelenderwijs voortgebracht (figuren op het behang, figuurtje op was, figuren knippen etc.)
 • vogel
  De klasse van gewervelde dieren die gewoonlijk tweevoetig en warmbloedig zijn, eieren leggen met een harde schaal en een grote dooier, en vaak in bomen leven. Doorgaans hebben ze veren, holle botten, voorste ledematen die geschikt zijn om mee te vliegen (hoewel sommige vogelsoorten hun vermogen om te vliegen zijn kwijtgeraakt), achterste ledematen waarmee ze kunnen lopen en op takken kunnen zitten, een hart met vier kamers, scherpe ogen, een hoornen snavel zonder tanden en een grote gespierde maag. Vogels zijn geëvolueerd uit theropoden, een orde van vleesetende dinosauriërs. (AAT)
 • bloem (plant)
Werk
Breedte
125 cm
Hoogte
161 cm
Diepte
48 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • houten (schilderen)
 • geverfd (bedekken)
  Het aanbrengen van een kleurstof die zich in een solutie of een fijne colloïde bevindt, zodat in ieder geval iets van de kleurvloeistof door de substantie wordt opgenomen. (AAT-Ned)
 • decoupage
  Decoupage is een methode voor het versieren van een lijst met stukken papier die erop worden geplakt en dan worden bedekt met vernislagen.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 26 oktober 1963
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen