Datering
Maker

Gortladenkast / Gortkast

Gortladenkast met bovenaan twee wegschuifbare kwartronde deksels naast elkaar, waar onder een vakverdeling

Gedetailleerde beschrijving

Gortladenkast met bovenaan twee wegschuifbare kwartronde deksels naast elkaar, waar onder een vakverdeling. Daaronder heeft het meubel een blind vak, in drieën gedeeld, met ornamenten versierd. Daaronder tussen hoekstijlen het kastgedeelte met twee deuren waartussen drie boven elkaar geplaatste laden. Onder de deuren is een ajour gezaagde sierregel met boogvormen. Het geheel staat op vier taps toelopende poten, die voor dezelfde vorm hebben als achter. Decoratie: snijwerk en beslag.; Het blinde vak onder de deksels heeft in het midden een kleiner vak met liggende elips met straalvormig groeven en de hoeken opgevuold met vier hoekstukken. Ter weerszijde daarvan een groter vlak met liggende ruitvorm en hoekstukken. De ladefronten zijn vlak evenals de omlijsting daaromheen. De deuren bestaan uit een paneel met geprofileerde omlijsting. De hoekstijlen zijn tussen klossen boven (met ingesprongen ruitvorm) en onder aangevuld met een zuil van ebbenhout of zwartgemaakt hout. Basement en kapiteel van deze zuilen zijn voorzien van koperen ornament.; Beslag:; Op beide deksels zijn twee metalen knoppen. Op de vlakke omlijsting van de drie vakken onder de deksels is koperen sierbeslag van bloemslingers. Op de drie ladefronten is groot beslag met handgreep, in rococo-ornament, toegevoegd. Op de linker deur is een grote koperen slotplaat met rococo-ornament. Rechts is op de deur nog een klein restant van hetzelfde beslag.; Zijkanten: de zijkanten zijn glad.; Achterkant: deze bestaat uit vijf horizontale planken met messing en groef.; Hang- en sluitwerk: de deuren met sleutelgat, waarachter een ingelaten slot. [Deels ongeopend beschreven.]; Afwerking:; Het geheel is op de achterkant na grotendeels bruin gebeitst en gehout, het front met de deuren en lade is onafgewerkt, evenals de omlijstiong van de drie vakken bovenaan. De vakverdeling is blauw geschilderd, de binnenkant van de lades en de binnekant van de kastruimnte links zijn eveneens blauw. [rechts ongeopend beschreven]

Identificatie
Titel
Gortladenkast / Gortkast
Objectnummer
007505
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • ladenkast
    Verwijst naar een type kastmeubel met meestal drie à vijf laden. Een ladekast staat doorgaans op poten, maar kan ook rechtstreeks op de vloer staan. Gebruik 'commodes (ladekasten)' voor soortgelijke kasten die meestal op korte poten staan. Gebruik 'ladekisten' voor kisten met één of meer rijen laden onder een diepe opslagruimte. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1286
Werk
Breedte
137.0 cm
Hoogte
140.0 cm
Diepte
51.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 11 april 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Oosthuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen