Datering
Maker

Gortladenkast / Gortkast

Zgn. gortlade met bovenaan een kwartrond, scharnierend deksel waar achter een vakverdeling

Gedetailleerde beschrijving

Zgn. gortlade met bovenaan een kwartrond, scharnierend deksel waar achter een vakverdeling, daar onder tussen hoekstijlen en ter weerszijde van een middelstijl een lade boven een deur. Het deksel is ongedecoreerd, het blinde vak waar de vakverdeling achter schuil gaat is versierd met een tandlijst en een opgelegde liggende ruit op een vlak met geprofileerde omlijsting.; De ladefronten glad, de hoekstijlen met boven- en onderaan een klos waartussen oorspronkelijk vermoedelijk ornament. De middenstijl met drie grove cannelures, een basement met liggende ruitvorm en een kapiteel met dezelfde versiering. Het geheel staat op taps toelopende poten voor en achter op eveneens schuin aflopende sleepoten langs zijkanten en achterkant. De deuren bestaan uit een paneel met geprofileerde omlijsting. Op het paneel een opgelegde elips, met ingesprongen ruit en in de hoeken enigszins waaiervormige hoekornamenten.; De zijkanten zijn glad en de achterkant bestaat uit acht horizontale planken die met messing en groef in elkaar grijpen.; Hang- en sluitwerk: Het deksel is met twee scharnieren bevestigd waarvan lede ne pen aan de buitenkant zichtbaar zijn. Aan de voorkant heeft het deksel twee metalen knoppen. Het ladefront links heeft een mnetalen knop en het ladefront rechts ook, aangevuld met een sleutelgat waarachter een ingelaten slot. De deuren hebben elk twee scharnieren, waarvan lede ne pen aan de buitenkant zichtbaar zijn. Bij de middelstijl heeft elke deur een grot rond gat; links zonder deurknop, rechts met een ovalen houten deurknop. Onder deze gaten zijn twee sleutelgaten afgezet met een metalen slotplaatje.; Binnenkant: Achter beide deuren is een plank over de volle diepte van het kastgedeelte. Afwerking:; Het geheel is in verschillende tinten bruin geverfd, danwel gehout, met uitzondering van de volgende delen: op het deksel en op de zijkanten is een gele contourlijn geschilderd; de tandlijst, ruitvorm en paneelomlijsting direct onder het deksel zijn met een gele contourlijn afgezet; de ladefronten hebben een gele contourlijn, evenals het kapiteel, de cannelures en het basement op de middenstijl en de elips, ruit, hoekornamenten en profilering op de deuren. De binnenkant met vakverdeling en de binnenkant van het kastgedeelte zijn okergeel. De achterkant is blauw geverfd. Het ornament op de hoekstijlen ontbreekt, vermoedelijk waren hier zuilen aangebracht, vgl. inv.nr. 7505.

Identificatie
Titel
Gortladenkast / Gortkast
Objectnummer
B001272
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • ladenkast
    Verwijst naar een type kastmeubel met meestal drie à vijf laden. Een ladekast staat doorgaans op poten, maar kan ook rechtstreeks op de vloer staan. Gebruik 'commodes (ladekasten)' voor soortgelijke kasten die meestal op korte poten staan. Gebruik 'ladekisten' voor kisten met één of meer rijen laden onder een diepe opslagruimte. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1636
Over
Onderwerpen
  • Decoratiemotief
    Decoratieve vorm, figuur die zich op regelmatige wijze herhaalt (bijv. bij vlakversiering, kristalbouw enz.).
Werk
Breedte
153.5 cm
Hoogte
143.0 cm
Diepte
50.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houten (schilderen)
  • Geverfd (bedekken)
    Het aanbrengen van een kleurstof die zich in een solutie of een fijne colloïde bevindt, zodat in ieder geval iets van de kleurvloeistof door de substantie wordt opgenomen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 juli 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Noord-Holland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen