Datering

Kap voor vrouw

De ronde kap, hoofdbedekking van de volwassen vrouw, wordt gedragen door het meisje vanaf haar 16e jaar. Na 1900 is de ronde kap steeds kleiner geworden en daarmee namen ook de maten van de onderdelen af. Rond 1965 wordt de ronde kap niet meer gedragen. De volwassen vrouw draagt vanaf die tijd het meisjesmutsje. Over alle andere onderdelen van de ronde kap wordt de fijne kap geplaatst, bij voorkeur gemaakt van een stuk glasbatist met een strook mooie kant aan de onderzijde. De dunne batist doet de rode banden, de zwarte bandjes en vernaaide linten mooi doorschijnen. In de rouw is de vorm van de fijne kap wel dezelfde, maar in plaats van het fijne kappegoed, wordt er een minder doorschijnende of geheel ondoorschijnende katoen gebruikt. De dichtheid van de stof maakt dat de onderliggende delen onzichtbaar worden. Men spreekt dan niet meer van de fijne kap maar van de dikke kap. Ook het kant is minder verfijnd. Bij hele zware rouw wordt er zelfs nog een ondermuts over het geheel opgezet.

Fijne kap. Strook witte batist, doorschijnend, aan de achterzijde gesloten met een overgehaalde striknaad, klein splitje tot de rand open- gelaten, de voorrand verbreed met reep mooie echte kant dat aan de uiteinden is afgeschuind, met belegsel en twee trensjes voor keelband, bij de kruin plooitjes ingevouwen en vastgezet.

Identificatie
Titel
Kap voor vrouw
Objectnummer
003490
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6506
Werk
Breedte
29 cm
Hoogte
20 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen