Datering

Kap voor vrouw

De ronde kap, wordt gedragen door de vrouw vanaf haar 16e jaar. Na 1900 is deze kap steeds kleiner geworden en daarmee namen ook de maten van de onderdelen af. Hoe groter de kap, des te ouder. De oudere kap heeft minder plooien in de kruin. Rond 1965 wordt de ronde kap niet meer gedragen. De volwassen vrouw draagt vanaf die tijd het meisjesmutsje.; De kap als laatste over alle andere onderdelen gezet, wordt; bij voorkeur gemaakt van een stuk glasbatist met een strook mooie kant aan de onderzijde. De dunne batist doet de rode banden, de zwarte bandjes en vernaaide linten mooi doorschijnen. In de rouw is de vorm van de kap dezelfde, maar i.p.v. het fijne kappegoed, wordt er een minder doorschijnende of geheel ondoorschijnende katoen gebruikt. Men noemt de kap nu ook dikke kap. De dichtheid van de stof maakt dat de onderliggende delen niet zichtbaar zijn. Men spreekt dan niet meer van de fijne kap maar van de dikke kap. Ook het kant is minder verfijnd. Bij hele zware rouw wordt er zelfs nog

Dikke kap. Onderdeel ronde kap, dunne witte katoen,niet doorschijnend, aan achterzijde klein splitje, aan voorzijde mooi kloskantje, aan de uiteinden afgeschuind, met belegsel en twee trensjes voor keelband, bij de kruin plooitjes ingevouwen en vastgezet, in opening een genaaid netje, voor in de rouw,; scheuren in de stof.

Identificatie
Titel
Kap voor vrouw
Objectnummer
003486
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kap (hoofdbedekking)
    Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15356
Werk
Breedte
28 cm
Hoogte
15 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen