Datering

Katwijk a. zee "Katwijksche Vischvrouw"

Visverkoopster met grote strooien hoed, wel visverkoopsterhoed genoemd. Op de heu[p draagt ze een vismand. Achter: decor van een landschap. De strooien hoed werd in diverse kustplaatsen door visverkoopsters gedragen. Vaak zetten ze de mand op de hoed, waarop eerst een wrong van stro, omwoeld met stof, soms met zeildoek zodat het vocht uit de mand niet op de muts terecht zou komen. Ze draagt verder een cape met een sluiting (zondag zonder sluiting en van soepeler stof) zodat ze de handen vrij heeft. Aan de hoed zit een lus, daarmee trekt ze de hoed stevig op het hoofd, zodat die stabiel op het hoofd staat. De visverkoopsters kwamen te voet uit Katwijk naar Leiden. Vanaf 1881 konden ze met de tram, maar vanwege de stank alleen op het achterbalkon. Je ziet de hoeden vanaf eind 18de tot de 20 ste eeuw.

Identificatie
Titel
Katwijk a. zee "Katwijksche Vischvrouw"
Objectnummer
F055235
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • vismand
  Vismanden zijn gevlochten manden waarin vis bewaard of getransporteerd wordt. Doorgaans zijn het platte manden. (www.debinnenvaart.nl)
 • hoed
  kledingstuk voor op je hoofd, vaak met een rand. (ABR)
 • visventer
  Visventers zijn mensen die vis venten. Vroeger gebeurde het venten met eenvoudige houten loopkarren of bakfietsen. Tegenwoordig worden kleine vrachtauto’s of aanhangers met trekkers ingezet. Men kan ze op markten, stranden en steden tegenkomen. (Van Dale)
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Katwijk aan Zee

Trefwoorden