Datering
Maker onbekend

Kooplui op de dijk

Straatbeeld voor het logement van Martin Spaander. Links een man in boerenkiel met hond. Rechts enkele mannen in dracht met voor hun op de grond ventmanden en vismanden met koopwaar. Ze staan voor een gevel met ijzeren frame's voor de ramen (giet- en smeedijzer).

Identificatie
Titel
Kooplui op de dijk
Objectnummer
F021486
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • negatief
    Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-39055
Over
Onderwerpen
  • Visventer
    Visventers zijn mensen die vis venten. Vroeger gebeurde het venten met eenvoudige houten loopkarren of bakfietsen. Tegenwoordig worden kleine vrachtauto’s of aanhangers met trekkers ingezet. Men kan ze op markten, stranden en steden tegenkomen. (Van Dale)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Vismand
    Vismanden zijn gevlochten manden waarin vis bewaard of getransporteerd wordt. Doorgaans zijn het platte manden. (www.debinnenvaart.nl)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam

Trefwoorden