Datering

Zwartsluis Achter de Wal

Een Groninger tjalk, Hollandse boot en een praam volgeladen met turf. De vaartuigen liggen aan de kade. Rechts: zeilmakerij en taanderij van F. Jalink. Herenhuizen en links een kerktoren.

Identificatie
Titel
Zwartsluis Achter de Wal
Objectnummer
F055203
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-62457
Over
Onderwerpen
  • Groninger tjalk
    Stalen Tjalk voor de algemene vaart. Vrij fors gebouwde schepen, met een flinke holte en een hoge roef. Onder de Groninger tjalken had men schepen, die nauwelijks afweken van de Friese tjalk, maar er waren er ook die zeer plomp, met zeer krappe boegen, en met weinig zeeg gebouwd waren. Over het algemeen waren ze minder weggesneden dan de Friese, hadden slechts één gang onder het berghout en brede gangen op de boegen. Bij de Groninger tjalk kent men een lichter gebouwde variant; de Groninger turftjalk en een zwaar gebouwde variant: de Zeetjalk. (debinnenvaart.nl)
  • Hollandse boot
    Platboomde boot van het aaktype, in gebruik in geheel Nederland en België als bijboot voor binnenvaartuigen, voor de visserij, als veer en werkboot en voor de pleziervaart. De boot kon ook gezeild worden en was dan getuigd met een sprietzeil en voorzien van zwaarden en een roer. (aatned.nl)Voornamelijk in hout gebouwde boot, die veel als bijboot gebruikt werd. (De Binnenvaart)
  • Praam
    Een gestrekt, plat binnenschip met vlakke bodem dat vanaf de middeleeuwen veel in Noord-Europa werd gebruikt. (AAT)Gestrekt plat binnenschip met vlakke bodem. dat vooral in de Nederlanden werd gebruikt. Varianten met eigen kenmerken zijn vaak naar de bouwplaats vernoemt (Hoogeveense praam, Drentsepraam enz.).
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
  • Turfschip
    Schip dat turf vervoert.
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zwartsluis

Trefwoorden