Datering
Maker onbekend

NOORDERHAVEN. HARLINGEN.

Havengezicht met op achtergrond de stad Harlingen. Langs de kade een kleine beurttjalk en rechts een grote Groninger tjalk met een Groninger boot langszij. Op straat een handkar en drogend wasgoed.

Identificatie
Titel
NOORDERHAVEN. HARLINGEN.
Objectnummer
F023255
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40679
Over
Onderwerpen
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
  • Groninger tjalk
    Stalen Tjalk voor de algemene vaart. Vrij fors gebouwde schepen, met een flinke holte en een hoge roef. Onder de Groninger tjalken had men schepen, die nauwelijks afweken van de Friese tjalk, maar er waren er ook die zeer plomp, met zeer krappe boegen, en met weinig zeeg gebouwd waren. Over het algemeen waren ze minder weggesneden dan de Friese, hadden slechts één gang onder het berghout en brede gangen op de boegen. Bij de Groninger tjalk kent men een lichter gebouwde variant; de Groninger turftjalk en een zwaar gebouwde variant: de Zeetjalk. (debinnenvaart.nl)
  • Groninger boot
    Een NoordNederlands type roeiboot of sloep, ook Hamburger of Hamburgse boot genoemd. Zij wordt wel gebruikt als bijboot van binnenvaartuigen die op ruim water varen. De boot is gladboordig gebouwd op een kiel en heeft een rechte, lichtvallende voorsteven en een hartvormige spiegel. De spanten zijn ingebogen. Er zijn vier doften en achter een bank. (aatned.nl)
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Harlingen
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden