Datering
Maker onbekend

Rok

De bovenrok kan zeer verschillend zijn:; Voor daags wordt over het algemeen een zwarte rok gedragen van satinet (rond 1940). De rode rok was voor 1940 echt een rok om 's zondags mee te pronken. Daarna werd deze veel kleurige gestreepte rok alleen nog maar bij het huwelijk gedragen. Ook kan deze rok dan gedragen worden door vrouwen die familie zijn van de bruid.; De zondagse rok wordt dan blauw-zwart gestreept, met een ultramarijnblauwe kleur. Voor netjes, o.a. voor de zaterdagmiddag heeft er ook nog een effen donker grijze rok gedragen, stijf in de plooien, die later vervangen werd door een zwarte plisse rok van zwart wollen stof, "de opknappersrok".

Veelkleurige gestreepte geruwde katoen, voor glad, achter op de streep fijn geplooid op wit en rood, split rechts voor, sluit met haak en twee ogen, smal taillebandje van rood keperband, split en onderrand van de zoom afgewerkt met rood/wit katoenen klos- koordje, ooit voor de zondag, later alleen nog gedragen met het huwelijk.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
009449
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5494
Werk
Breedte
35 cm
Lengte
93 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 augustus 1976
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden