Datering
Maker onbekend

Rok

Damasten rokken noemt men al snel Zaanse rokken maar het was een algemene mode van 1770 - 1800, die gedragen is in West-Friesland, de Zaanstreek,in Friesland, bij rijke Zeeuwse boerinnen, door stadse mevrouwen, etc. De damasten rokken kwamen in heel Nederland voor. De damasten rok werd in de 19de eeuw, tot 1860, als onderrok gedragen. Gedragen als japonrok of als losse rok met jak.

Gedetailleerde beschrijving

Wollen damasten/zijde rok, zwart/bruin fond, blauwe bloemen. De rok is geplooid aan een bruine keperband, achter kleinere onregelmatige plooien, in een richting geplooid, voor bredere platte onregelmatige plooien, van elkaar af geplooid. Twee zijsplitten, de linker doorodoorlopende tailleband gesloten. Rechts sluit met koperen haak en oog. Rondom op de tailleband vijf ijzeren roestige haken. Smalle zoom afgezet met blauw koord. Zeven banen.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
B001223
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12969
Werk
Breedte
35 cm
Lengte
100 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden